April 19, 2024

KMCKrell

Taste the Home & Environment

No Architecture inserts “garden folly” into New York duplex condominium

Wood constructions supporting web hammocks increase up as a result of the two-storey inside of this apartment in New York’s West Village, intended by No Architecture.

The City Tree Household home includes two units in a skyscraper overlooking the Hudson River referred to as 165 Charles Road, created by Richard Meier & Companions and done in 2005.

A spiral staircase connects the pair of timber towers included into the double-top residing area

“We blended two units by very first, redrawing all rooms into a cohesive ‘matrix plan’ and next, inserting a ‘garden folly’ that relates the inside to the adjacent Hudson River Greenway,” explained New York-primarily based No Architecture.

Spanning 3,512 square feet (326 square metres), the apartment’s new double-top dwelling place is surrounded by 22-foot-tall (6.7-metre) glass walls on a few sides.

Net hammocks suspended above seating areas
Net hammocks are suspended over seating regions

To lessen the scale of this quantity without the need of blocking the gentle from getting into, the architects added two “tree houses” made from vertical, horizontal and diagonal timber beams.

One particular of the constructions aligns with the home’s flooring system, though the other is rotated to encounter the park and the river past.

Timber beams forming structures in living space
A single structure is aligned with the flooring strategy and the other is angled to encounter the park and river over and above

Both incorporate elevated hammocks produced from black netting stretched amongst the beams, which are accessed through a spiral staircase amongst the two towers.

“Like inhabitable diagrams, these installations can be examine as two fragments of a 3D gridded matrix – the timber framework expressing x-, y- and z-lines of interconnecting spatial relations,” said No Architecture.

Rotating bookshelf
Rooms are designed flexible many thanks to operable walls, like a bookshelf that rotates 360 levels

Under and close to these buildings, tall plants add to the tree house aesthetic, and home furniture is colored in grey and neutral shades to match the exposed concrete columns and ceilings.

This palette continues in the course of the apartment, which contains four loos and 4 bedrooms that the architects refer to as “chambers” owing to their multi-useful abilities.

The versatility is designed achievable by a series of operable walls that can be shifted to manage ranges of privateness or connectivity.

For case in point, large moveable bookshelves divide the open dwelling house and adjacent chambers. A single slides sideways on tracks, when the other rotates 360 degrees.

Bedrooms with Douglas fir panelling
Douglas fir panelling is utilized all through the condominium

The identical notion is used to a number of of the doors, which are specific to match the total-height Douglas fir panelling uncovered in numerous of the rooms.

“Throughout these several iterations, the architectural question of the ‘wall’ no longer functions primarily as separation, but also –through the added high-quality of movement – as link,” No Architecture claimed.

Grey bathroom
A neutral and grey palette enhances the exposed concrete framework

The studio was established by Andrew Heid in 2014, and has done assignments throughout the US – from a loved ones mother nature retreat in rural Massachusetts to a home built close to a glazed back garden in Oregon’s wine state.

The Urban Tree Home is a person of numerous households that incorporates net hammocks as playful household furniture to occupy spare house – see 6 illustrations below.

The photography is courtesy of No Architecture.


Job credits:

Team: Andrew Heid, Chengliang Li, Chuhan Zhou, Feng Zhao, Kun Qian, Nadya Mikhaylovskaya, Theo Dimitrasopoulos, Trendelina Salihu, Wanpeng Zu, Xiangxiang Wang, Zhe Cao, Ziwei Deng
Collaborators: GMS, Gallon Engineering, Blueberry Building